Nieuwe telefoons zijn saai.

Door TenTimes op dinsdag 17 maart 2020 16:50 - Reacties (16)
Categorie: -, Views: 2.725

Welkom bij mijn eerste blog. Het idee om deze te schrijven kwam toen ik afgelopen week mijn nieuwe telefoon binnen kreeg en een er een paar dagen mee bezig was.

Laat ik eerst iets over mijzelf vertellen. Ik ben 34, getrouwd en heb 2 kinderen. Ik werk al langere tijd in de IT en heb hiervoor in de telefoonbranche gewerkt (phonehouse). Ik vind werken met hard- en software leuk maar ben niet iemand die thuis lekker achter de computer gaat zitten of alles automatiseert. Wel ben ik iemand die al het Tech nieuws op de voet volgt.

Telefoons heb ik altijd interessant gevonden vanaf het moment dat ik als puber hier geld voor over had en toen ik in een telefoonwinkel kon gaan werken was dit natuurlijk erg gaaf. Hier heb ik het opkomen van de smartphone van dichtbij meegemaakt aangezien toen ik hier ging werken de HTC Legend net uit was.

Elke 2 jaar dat ik een nieuwe telefoon kon uitzoeken bij de abonnementsverlenging had ik binnen een paar dagen een flagship telefoon waar ik dan veel plezier aan had met ontdekken van alle functies en mogelijkheden. Zo had je natuurlijk de overgang naar smartphones (feature phone naar Windows mobile 6.5 op de SE Xperia 1) en de overgang naar een nieuw besturingssysteem (Windows mobile naar Android 2.1 op de HTC Sensation).

Vanaf het moment dat ik naar Android over ben gegaan heb ik elke 2 jaar weer een nieuw Android device aangeschaft. Met elke nieuwe telefoon had Android nieuwe features en waren er nieuwe hardware features. Hogere resoluties van scherm en camera, grotere schermen, fingerprint scanners, apps, noem maar op. Elke keer had ik weer plezier met het ontdekken van nieuwe functies en features.

Dit patroon heb ik met mijn Galaxy S8+ doorbroken. Na 2 jaar was een upgrade nog grotendeels zinloos. Nieuwe features waren marginale verbeteringen en Android/skins hadden weinig nieuwe mogelijkheden. Ook de stijging van de prijzen van telefoons zorgde er voor dat ik heb afgewacht voor een extra jaar. De telefoon bleef beveiligingsupdates houden dus er was geen echte reden om een nieuwe telefoon aan te schaffen.

Begin dit jaar ben ik wel langzaam gaan kijken wat mijn opties voor dit jaar zouden zijn. Samsung zou stoppen met beveiligingsupdates na 3 jaar en custom roms had ik geen zin in vanwege beperkingen. Mijn telefoon is ook gereedschap voor mijn werk dus dit moet gewoon werken.

Uiteindelijk ben ik voor de Samsung Galaxy S20+ gegaan. Een mooi toestel met alle features die je van een moderne telefoon kunt verwachten in 2020. Op de dag dat deze binnen kwam was ik natuurlijk benieuwd hoe deze er uit zou zien en wat er allemaal nieuw aan was. Na een ochtend van overzetten van alle data en alle logins terug zoeken (mooi moment om de password database te vullen!) was mijn nieuwe telefoon klaar om de komende paar jaar dienst te doen.

Op dit moment bekroop mij het gevoel dat tegenwoordig nieuwe telefoons saai zijn. Alles werkt hetzelfde, feature upgrades zijn marginaal en innovatie is voor veel zaken ver te zoeken. Dat moment waar ik de afgelopen 10 jaar bij elke nieuwe telefoon niet weg te slaan was met het uitproberen van alle nieuwe zaken was dit keer niet aanwezig.

Misschien ben ik hier uniek in maar ik denk dat we het punt dat smartphones zoals we ze nu kennen hun perfecte vorm zijn hebben bereikt. Alleen ingrijpende veranderingen zoals vouwbare schermen kunnen dit gevoel mogelijk in de toekomst terug brengen maar we moeten afwachten wat de toekomst hierin zal brengen.

Reacties


Door Tweakers user Raznov, dinsdag 17 maart 2020 17:38

Hier ben je zeker niet de enig in. Maar de verschillen zijn wel redelijk merkbaar per merk. Van een S8+ naar een S20+ is eigenlijk geen echt grote stap meer. Maar ga je van een S8+ naar bijvoorbeeld een OnePlus 7 of een Mi 9T is de belevenis heel anders. De processor en het geheugen er achter is alleen niet heel veel vooruit gegaan. Niet met de stappen die er eerder waren.
Mijn belevenis was dat er na een jaar of 2 a 3, het systeem te traag werd voor de "laatste" Android versie, (iets wat ik al vanaf de G1 toestellen merkbaar was) als je dan een nieuw toestel kocht was je er zeker van dat alles vloeiend ging. De S8+ kan nu ook nog prima Android 10 draaien.

Het verschil was bij mij merkbaar vanaf de Oneplus One - het toestel was nog snel genoeg om de meest recente Android te draaien (custom ROM) alleen liet de accu te wensen over. Natuurlijk was de "opvolger" voor mij een stuk vlotter, maar ja, de telefoon belevenis was saaier. Het toestel kon het zelfde, was iets sneller, maar kon hetzelfde. De camera was beter, de accu was beter en het voelde iets vlotter, maar het toestel was saaier geworden. Dit zelfde zie ik overigens ook terugkomen bij een Flagship van de vorige generatie tegenover een "budget" toestel van de huidige generatie.De belevenis van Android (maar ook iOS) is niet heel veel anders geworden de afgelopen jaren.

Door Tweakers user TenTimes, dinsdag 17 maart 2020 17:56

Raznov schreef op dinsdag 17 maart 2020 @ 17:38:
Mijn belevenis was dat er na een jaar of 2 a 3, het systeem te traag werd voor de "laatste" Android versie, (iets wat ik al vanaf de G1 toestellen merkbaar was) als je dan een nieuw toestel kocht was je er zeker van dat alles vloeiend ging. De S8+ kan nu ook nog prima Android 10 draaien.
Inderdaad. Tegenwoordig update je omdat je software geen security updates meer krijgt of omdat je 1 specifiek onderdeel up-to-date wil hebben.
Vroeger deed je updates omdat de telefoon traag was of dat er veel zaken beter waren geworden in nieuwe modellen.

Door Tweakers user DeArmeStudent, dinsdag 17 maart 2020 23:04

Ja, Veel verschillende features van een smartphone zijn zo algemeen geworden, dat ze terug te vinden zijn op vrijwel alle telefoons, zoals een camera, gps, navigatie enz.

Maar je vergeet 1 nieuw aspect:

...Heb je die absurd duurdere prijzen gezien van de flaggenschip telefoons? die zijn wel nieuw! :+

Door Tweakers user GZFan, woensdag 18 maart 2020 06:37

"Dat moment waar ik de afgelopen 10 jaar bij elke nieuwe telefoon niet weg te slaan was met het uitproberen van alle nieuwe zaken was dit keer niet aanwezig.

Dit heeft er natuurlijk mee te maken dat telefoons relatief 'saai' zijn geworden, zoals je beschrijft..
Verder speelt leeftijd/levenservaring natuurlijk ook wel mee. Op je 15e denk je dat je volmaakt gelukkig zult worden met die nieuwe mobiel. Nu is je verwachting realistischer: Je hebt gewoon een nieuw apparaat nodig om je werk te kunnen doen.

Ik herken het! Elke keer als ik iets nieuws koop (laptop, mobiel, stereo, ...) hoop ik stiekem op dat gevoel van vroeger. Maar helaas, dat krijg je niet meer terug. ;)

Door Tweakers user ybos, woensdag 18 maart 2020 09:09

Ik zie er juist een beetje tegenop om over te stappen naar een nieuw toestel. Het waarom is al beschreven:
- alle rommel overzetten (alhoewel dit steeds makkelijker gaat)
- diverse paswoorden achterhalen;
- enz enz

en dat terwijl de ervaring inderdaad weinig verbeterd. Daarnaast worden (naar mijn mening) de telefoons te groot. Het is een veel gehoorde opmerking. Doe mij een knappe telefoon met een 5,5" scherm maar die zijn er niet meer zoveel te vinden.
Enige voordeel hierbij is dat de bezels flink dunner geworden en dat hiermee toename in formaat door de grotere schermen deels beperkt is gebleven.

[Reactie gewijzigd op woensdag 18 maart 2020 09:10]


Door Tweakers user aidanl, woensdag 18 maart 2020 09:12

Ik heb precies hetzelfde gevoel. Ik heb zo ongeveer dezelfde flow aan telefoons doorlopen, echter ben ik heel lang bij HTC gebleven om uiteindelijk over te stappen op Huawei. Mijn laatste telefoon (P20 Pro) heb ik nu al bijna 3 jaar. Als ik om me heen kijk wat er nou precies in de markt staat ten opzichte van mijn huidige telefoon, moedigt het niet bepaald aan om het geld van een flagship telefoon uit te geven.

De verbeteringen zijn door de jaren heen steeds kleiner geworden en komt nu vaak neer op:
- "Hij is sneller geworden" - nauwelijks meer merkbaar omdat het al snel zat is.
- "Batterij gaat langer mee" - mooi, uurtje langer maar dan is hij nog steeds op.

Het is nu puur stunten met de vormgeving van telefoons. Wel/niet een camera notch. Wel/niet curved. Wel/niet foldable. Wel/niet 3.5mm jack. Meh.. het is er allemaal een stuk saaier op geworden en niet zo spectaculair meer als in het verleden.

Daarintegen... wat mis ik nu aan mijn huidige telefoon. Geen idee eigenlijk!

Door Tweakers user MitchellHearth, woensdag 18 maart 2020 10:56

Eens met de gemaakte opmerkingen. Als ik iets moet noemen wat voor je ervaring wel echt een verschil maakt: 90 - 120hz schermen. Dit maakt de ervaring op je telefoon een enorm stuk soepeler en aangenamer: ik had niet verwacht dat het zo'n groot verschil zou maken.

Door Tweakers user HarrieHamburger, woensdag 18 maart 2020 12:01

Heerlijk om dit zo te lezen en ook de reacties. Zo herkenbaar inderdaad.
Regelmatig ben ik ook op zoek naar dat WOW gevoel die ik "vroeger" nog wel eens had bij toestellen. Helaas, na 1 of 2 dagen de telefoon in gebruik is het toch allemaal weer hetzelfde. Misschien een andere ringtone of andere wallpaper, maar verder zo veel van hetzelfde. Jammer!
Wat dan wel een mooie bijkomstigheid is, ik kan mijn geld nu in andere zaken pompen (om daar vaak tot dezelfde conclusie te komen)

Door Tweakers user Theo, woensdag 18 maart 2020 22:00

We zijn nu ook op een punt gekomen waar de telefoon eindelijk volwassen is. IN de afgelopen 15 jaren is het concept 'smartphone' zover uitontwikkeld dat we nu gewoon klaar zijn met ontwikkelen. Wat we nu hebben dat is het eindpunt van 15 jaren aan ontwikkeling. Afgelopen jaren (en de komende jaren) is het enkel met de techniek meegaan; dus een iets sneller chip, een iets beter scherm en wat groter geheugen.

Door Tweakers user Arrigi, donderdag 19 maart 2020 11:53

Idem. Alles is een plat ding, sommige onhandiger dan andere, doorgaans veel te groot. Handige dingen worden er nu zelfs uit gehaald, puur om verkoop van accesoires te pushen.
Tegenwoordig kijk ik meer naar "wat is de minst vervelende" dan wat anders.

Door Tweakers user Jeroenneman, donderdag 19 maart 2020 13:12

Arrigi schreef op donderdag 19 maart 2020 @ 11:53:
Idem. Alles is een plat ding, sommige onhandiger dan andere, doorgaans veel te groot. Handige dingen worden er nu zelfs uit gehaald, puur om verkoop van accesoires te pushen.
Tegenwoordig kijk ik meer naar "wat is de minst vervelende" dan wat anders.
Dit inderdaad.
Ik heb al drie jaar geen nieuwe telefoon gekocht, puur omdat elk toestel wel iets heeft wat voor mij een dealbreaker is.

En echt meer performance is toch niet nodig. Een SD835 is meer dan prima voor alle taken die ik op een telefoon zou willen uitvoeren. Camera is ook nog prima, gewoon in RAW schieten en bewerken met Snapseed. Dus dan zou ik het vooral doen voor de nieuwe fullscreen looks (al wordt dat bij de meeste nieuwe toestellen verpest door een lelijk cameragat).

Door Tweakers user ro_vd_me, vrijdag 20 maart 2020 00:34

Zeker een herkenbaar gevoel, nieuwe smartphones zijn saai. Toch is er wel nieuwe functionaliteit bij gekomen die het toestel niet veel interessanter maakt, maar wel handiger. Apple pay (Google pay), betere camera, face id. Maar je gaat idd niet lekker op de bank zitten met Apple pay spelen.

Door Tiesemans, vrijdag 20 maart 2020 02:55

Mijn laatste kriebel had ik met mijn OPO die ik recentelijk na bijna 5 jaar (custom OS Lineage 16) probleemloos gebruik moest vervangen omdat hij ernstig beschadigd is geraakt.
Was hier geen sprake van geweest dan had ik deze reactie er ook mee geschreven.
Nu maak ik gebruik van de ZTE Axon 7 die ik veel langer dan verwacht nieuw in voorraad heb moeten houden.
Helaas is de wow door de belabberde camera sowieso nooit van de grond gekomen, het betere scherm en geluid is van meerwaarde maar wow? Nope. Dus ja ook ik herken nadrukkelijk wat de TS bedoelt.
Misschien dat ik iets van een wow ervaar wanneer ik de volgende generatie OnePlus in handen krijg.
Overigens heeft custom OS gebruik wel bijgedragen aan verminderde wow omdat Lineage 16 voor de OPO zo goed is gebleken!

Door Tweakers user sj0ertum, vrijdag 20 maart 2020 11:25

Ik herken het helemaal, echter heb ik helaas het gevoel dat ik een stap terug heb gedaan. Ik ben van een OnePlus 6 naar een Galaxy S10 gegaan door de switch van werkgever. Damn wat mis ik mijn Oneplus! Ik zou er weer ontzettend van kunnen genieten om terug naar OnePlus te gaan, net zoals dat was van mijn oude HTC naar de eerste Oneplus One.

Ik ben trouwens 30. Het scheelt ook dat je niet al je zuur verdiende (bijbaan) centjes er meer aan spendeert. 'Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak' is misschien een bekend spreekwoord. Het meeste plezier haal ik uit de zoektocht en het is al snel heel normaals als je het dan eingelijk hebt. Zowel met auto's, als computers, gadgets en telefoons.

Door Tweakers user TyKH, vrijdag 20 maart 2020 15:36

Heel herkenbaar. Toen ik een upgrade deed van One Plus 3 naar 6.. Alles ietsje beter, that's it. Denk dat de smartphone redelijk is uitontwikkeld. Ze focussen elke keer op een trend om dat onderdeel wat beter te maken; eerst was schermresolutie, daarna grootte, snelheid en nu vooral camera.

Door Comp User, zondag 22 maart 2020 16:02

Het zou het mooiste zijn als je - van om het even welke fabrikant - een goede midrange (SD 670 + 4/6 GB + 128 GB) bv A2 of A50 - met als software een doorlopende LineageOS of vergelijkbare rom.

Het zal wel wishful thinking blijven.

Reactie formulier
(verplicht)
(verplicht, maar wordt niet getoond)
(optioneel)